Vallningsfria skidor - funkar dom?

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Skistart.com

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria skidor är långt bättre än de gamla varianterna som många av oss säkert svurit åt när folk på "riktiga" skidor swischat förbi i spåren. Men vad skiljer de nya vallningsfria skidorna från de äldre och kan de verkligen mäta sig med vallade skidor?

Skin-skidor - den nya generationens vallningsfria skidor

De senaste vallningsfria skidorna som kommit ut på marknaden kallas "skin-skidor". Anledningen är att de har en remsa under fästzonen med små små hår som ligger längs med åkriktningen. På så sätt glider skidan väl "medhårs" och får bra fäste i många fören när du skjuter ifrån - "mothårs". Du som har testat ett par topptursskidor med stighudar känner igen konstruktionen därifrån. Denna teknik har fullkomligt revolutionerat marknaden för vallningsfria skidor i och med att de ger ett jämförbart glid och ett pålitligt fäste jämfört med vanliga skidor.

De allra flesta stora längdskidmärken har lanserat vallningsfria modeller med skin-teknik. Ofta applicerar de tekniken på deras redan beprövade och storsäljande skidmodeller. Här kan du se vallningsfria skidor från alla stora varumärken hos Skistart.

När bör man använda vallningsfria skidor?

Dessa typer av skidor gör sig som allra bäst när det är svårt att lyckas med vallningen på ett par vanliga skidor, exempelvis vid nollföre. Många anser också att de fungerar särskilt bra i klisterföre, framför allt i väldigt grovkornigt, isigit eller blött före. Detta då ett sådant före är kanske det svåraste att ställas inför som vallare, samtidigt som skin-tekniken fungerar väldigt bra. Ett grovkornigt eller isigt före ger generellt också snabba och hårda spår, vilket i sig gör att skillnaden i glid mellan ett par vanliga och ett par vallningsfria skidor blir minimal.

Även om de moderna vallningsfria skidorna har kommit långt i utvecklingen så är det många som kan känna att de glider något sämre än vallade skidor. Framför allt i kallt före med nysnö kan hudarna under skidorna bli lite för tjocka för att glida optimalt. Med detta sagt så har åkare med vallningsfria skidor placerat sig topp 150 på Vasaloppet, så det finns helt klart potential att åka snabbt på denna typ av skidor!

Många motionärer klarar sig utmärkt med endast vallningsfria skidor. Har du lite högre krav på gildet kan det vara bra att ha både ett par vallningsfria skidor och ett par vanliga. De vallningsfria skidorna fungerar utmärkt som träningsskidor eller när det är svårvallat och de vanliga skidorna kan plockas fram vid tävling eller om det inte är några svårigheter att valla rätt.

Ta hand om dina vallningsfria skidor!

Den absolut största fördelen med vallningsfria skidor är för de flesta att man slipper välja valla, slipper kladda och rengöra. Arbetet som krävs för att få till en trevlig skidtur är helt klart mindre på ett par vallningsfria skidor, men det betyder inte att de är helt underhållsfria.

Huden som sitter under ett par skin-skidor har en livslängd på ca 100 mil enligt de flesta leverantörerna, men för att de ska hålla så länge bör du ta hand om dem korrekt. Det viktigaste är rengöringen. För detta ändamål finns specifika rengöringsprodukter för hudarna under skin-skidor som t.ex. denna från Skistart. Det är väldigt viktigt att du inte använder annat rengöringsmedel som du t.ex. tar bort klistervalla med då det kommer förstöra de små håren under fästzonen.

Att rengöra och ta hand om hudarna under skidorna gör inte bara att de håller bättre. Det kan också minimera risken att hudarna fastnar i snön och gör skidorna långsammare i kallt väder och nysnö. Det finns alltså många anledningar att rengöra!

Glöm inte glidvallan

Den vallningsfria delen på ett par skin-skidor är (tyvärr?) bara fästet. Du behöver fortfarande jobba med glidet på samma sätt som med vanliga skidor. Det betyder att du behöver parifinera, sickla och borsta för att få det där fina glidet vi alla är ute efter!

Köp vallningsfria skidor

Om du funderar på att köpa vallningsfria skidor bör du, som med alla skidor, göra det hos en leverantör som kan sin sak. Detta är viktigt för att du ska få ett par skidor som passar just dig, bland annat din åkförmåga och vikt. Att åka på ett par skidor som är för styva kommer resultera i att du har svårt att få fäste, och tvärt om med ett par som är för mjuka. Skistart har ett stort sortiment med vallningsfria skidor och hjälper dig välja rätt skida för din åkförmåga, längd och vikt.

Spana in Skistarts vallningsfria skidor här!

Om du är osäker på hur det fungerar att köpa något så personanpassat som längdskidor på nätet, läs gärna vår intervju med Skistart som förhoppningsvis ger klarhet!

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Skidåkning eftermiddag

Att köpa skidor online, hur funkar det?

E-handeln växer och växer, och även vi skidåkare köper mer och mer kläder, utrustning och även…

Läs hela artikeln
Rengör dina skidor

Så rengör du dina längdskidor

För att du ska få bästa möjliga glid och fäste är det viktigt att du rengör dina skidor och tar bort…

Läs hela artikeln
Rullskidor

Kom igång med rullskidor

Rullskidor är roligt, härligt och framför allt effektivt. Men hur kommer man egentligen igång som…

Läs hela artikeln