Vallningsfria skidor - funkar dom?

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria skidor är långt bättre än de gamla varianterna som många av oss säkert svurit åt när folk på "riktiga" skidor swischat förbi i spåren. Men vad skiljer de nya vallningsfria skidorna från de äldre och kan de verkligen mäta sig med vallade skidor?

Skin-skidor - den nya generationens vallningsfria skidor

De senaste vallningsfria skidorna som kommit ut på marknaden kallas "skin-skidor". Anledningen är att de har en remsa under fästzonen med små små hår som ligger längs med åkriktingen. På så sätt glider skidan väl "medhårs" och får bra fäste i många fören när du skjuter ifrån - "mothårs". Du som har testat ett par topptursskidor med stighudar känner igen konstruktionen därifrån.

De allra flesta stora längdskidsmärken har lanserat vallningsfria modeller med skin-teknik. Ofta applicerar de tekniken på deras redan beprövade och storsäljande skidmodeller. Här kan du se vallningsfria skidor från alla stora varumärken hos Outnorth.

När bör man använda vallningsfria skidor?

Dessa typer av skidor gör sig som allra bäst när det är svårt att lyckas med vallningen på ett par vanliga skidor, exempelvis vid nollföre. Många anser också att de fungerar särskilt bra i klisterföre, framför allt i väldigt grovkornigt, isigit eller blött före.

Även om de moderna vallningsfria skidorna har kommit långt i utvecklingen så är det många som kan känna att de glider något sämre än vallade skidor. Framför allt i kallt före med nysnö kan hudarna under skidorna bli lite för tjocka för att glida optimalt. Med detta sagt så har åkare med vallningsfria skidor placerat sig topp 150 på Vasaloppet, så det finns helt klart potential!

Många motionärer klarar sig utmärkt med endast vallningsfria skidor. Har du lite högre krav på gildet kan det vara bra att ha både ett par vallningsfria skidor och ett par vanliga. De vallningsfria skidorna fungerar utmärkt som träningsskidor eller när det är svårtvallat och de vanliga skidorna kan plockas fram vid tävling eller om det inte är några svårigheter att valla rätt.

Ta hand om dina vallningsfria skidor!

Den absolut största fördelen med vallningsfria skidor är för de flesta att man slipper välja valla, slipper kladda och rengöra. Arbetet som krävs för att få till en trevlig skidtur är helt klart mindre på ett par vallningsfria skidor, men det betyder inte att de är helt underhållsfria.

Huden som sitter under ett par skin-skidor har en livslängd på ca 100 mil enligt de flesta leverantörerna, men för att de ska hålla så länge bör du ta hand om dem korrekt. Det viktigaste är rengöringen. För detta ändamål finns specifika rengöringsprodukter för hudarna under skin-skidor. Det är väldigt viktigt att du inte använder rengöringsmedel som du t.ex. tar bort klistervalla med då det kommer förstöra de små håren under föstzonen.

Glöm inte glidvallan

Den vallningsfria delen på ett par skin-skidor är (tyvärr?) bara fästet. Du behöver fortfarande jobba med glidet på samma sätt som med vanliga skidor. Det betyder att du behöver parifinera, sickla och borsta för att få det där fina glidet vi alla är ute efter!

Köp vallningsfria skidor

Om du funderar på att köpa vallningsfria skidor bör du, som med alla skidor, göra det hos en leverantör som kan sin sak. Detta är viktigt för att du ska få ett par skidor som passar just dig, bland annat din åkförmåga och vikt. Att åka på ett par skidor som är för styva kommer resultera i att du har svårt att få fäste, och tvärt om med ett par som är för mjuka. Outnorth har ett stort sortiment med vallningsfria skidor och hjälper dig välja rätt skida för din åkförmåga, längd och vikt.

Spana in Outnorths vallningsfria skidor här!

Innan du köper ett par längdskidor, oavsett ifall de är vallningsfria eller inte, kan det vara bra att göra din research! Läs gärna detta utförliga test av 2018 års bästa skidor från Friluftslabbet.se!

Gillade du den här artikeln?

Få nya tips och guider direkt till din inkorg!