Valla skidor för nybörjare

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Skistart.com

Är du nybörjare på längdskidor och kanske precis har hittat till sporten så kan det vara knepigt att hitta rätt bland alla olika vallor. Kanske har du åkt skidor länge men haft lyxen att någon annan tagit hand om din vallning? Helt oavsett så är denna guide för dig som är nybörjare på att valla skidor!

För att få en trevlig tur ute i skidspåren så är det dels viktigt att ha ett bra glid, men för de allra flesta är det ännu viktigare att ha bra fäste. För att lyckas med det behöver du använda rätt valla för dagens väder och snöförhållanden.

Din samling vallor

För att kunna välja rätt valla till rätt före så måste du naturligtvis ha ett urval vallor att välja från. Skidåkare med ett stort intresse har säkerligen flera dussin olika vallor av olika typ och från olika varumärken, men det är inte nödvändigt. Satsa istället på att köpa fem till sex bra vallor med bra spridning över olika fören. Exempelvis kan du köpa fyra burkvallor och ett eller två klister - det kommer räcka långt. Vill du lägga så lite tid som möjligt på valla, utan att köpa vallningsfria skidor (läs mer om den typen av skidor här) så kan du komplettera med en bra tejpvalla. Den kommer hålla länge och fungerar helt okej i många fören.

Ett bra nybörjarpaket med fästvallor

Detta lilla paket med vallor kan du komma långt med som nybörjare:

Swix Universal Klister (Köp här)

Anpassad för en stor variation fören med blöt och isig snö. Med detta klister klarar du de härliga tidiga vårdagarna när det fortfarande finns snö kvar att åka på.

Swix Violett Special Klister (Köp här)

Ett bra klister att ha i lådan för dig som kanske inte bor längst norrut i landet. Detta fungerar bra på konstsnö då det börjar bli lite blötare och mer grovkornig snö.

Swix V50 Violett (Köp här)

En pålitlig burk då det börjar röra sig mot svårvallade fören runt och strax under nollgradigt. Går att kombinera med en hårdare burk för att klara svåra fören.

Swix V40 Blå Extra (Köp här)

Av många ansedd som den mest pålitliga och klassiska vallan i lådan. -1 till -7 står det på burken, men denna kan sträcka sig kallare än så.

Det finns förstås också en mängd färdiga vallapaket där ute. T.ex. säljer SkiGo sin "Vasa Boxen" som innehåller både fästvallor, glidvallor samt olika tillbehör och verktyg som du behöver för att lägga en bra vallning. Det kan du köpa hos Outnorth här.

Mät ut spannet på dina skidor

Ett par skidor är högst individuella och bör anpassas efter din vikt och din förmåga. Detta är otroligt viktigt och en god anledning att köpa dina skidor hos en duktig återförsäljare.

Det som gör dina skidor personliga är det så kallade "spannet". Spannet är den upphöjda delen av skidan rakt under bindningen. Under spannet sitter fästzonen som visar hur långt under skidan du ska valla för att få optimalt fäste samtidigt som du har bra glid. Fästzonen ska inte röra snön när du står med vikten fördelad jämnt över båda fötterna, men du ska effektivt kunna trycka ned hela fästzonen när du lägger över all vikt på ena foten. Detta gör att du kommer kunna glida fint i nedförsbackar och i stakåkningen, men samtidigt få fäste uppför eller när du åker diagonalåkning.

Är du osäker på din fästzon rekommenderar vi att du går till en återförsäljare som kan mäta ut fästzonerna åt dig.

Välj rätt valla

Detta är för många den knepigaste biten i processen att valla skidor. Vilken valla du ska välja beror på "föret", det vill säga vilka egenskaper snön har just nu. Det är just eftersom så många tycker att detta är svårt som har vi skapat HittaValla.nu, en tjänst som automatiskt matchar vallor i vår databas mot föret där du ska åka - testa här!

Den enklaste faktorn som avgör vilken valla du ska använda är vilken temperatur snön har. Olika temperaturer behöver olika hårdhet i vallan för att ge bra fäste utan att sno för mycket av ditt glid. Ett varmare före behöver generellt en mjukare valla. Vilken temperatur en valla passar för står alltid på burken eller tuben.

En annan väldigt viktig faktor att ta hänsyn till är vilken snötyp som råder. Är det t.ex. nysnö kan det vara bra att välja en lite kallare valla eller täcka en varmare valla med något lager av en kallare. Är det istället isiga spår fungerar oftast en varmare valla bättre.

Dags att valla!

När du tagit reda på vilken valla (eller kanske t.om. vilken kombination av vallor) som är rätt för dagens före är det dags att valla skidorna helt enkelt.

Exakt hur detta ska göras beror på vilken typ av valla det är som är aktuell för dagen. Om det är en burkvalla (alltså de som ser ut som ett stift) så är det många tunna lager som gäller. Är det en klistervalla så lägger du generellt sätt bara på ett lager och det kommer bli betydligt kladdigare än med en burkvalla.

Att valla med burk

Om det är en burkvalla som du ska lägga på så ska du i regel lägga många tunna lager. Det betyder att du tar burken och med lätt hand drar fram och tillbaka över fästzonen under dina skidor tills du har ett jämnt tunnt lager med valla.

Sedan plockar du fram din vallakork och drar långa följsamma drag över vallan för att jämna ut och värma in vallan något i belaget under skidan. När detta är gjort börjar du om igen och lägger på mer valla.

Vanligtvis brukar ungefär 3-6 lager under varje skida vara tillräckligt för att vallan ska ge bra fäste och hålla länge. Antalet lager varierar lite beroende på hur mjuk vallan är och hur tjocka lager du lägger. Generellt kan man säga att ju hårdare (kallare) valla, desto fler lager.

Om du har möjlighet kan det vara bra att ta med burken och klossen du använde på turen, då kan du enkelt lägga på mer valla om det behövs.

Att valla med klister

När du ska valla med klister (alltså "flytande" valla på tub) får du vara förberedd på att bli lite kladdig och ha fler redskap redo.

Börja med att ta reda på hur lång din "klisterzon" är. Om du har köpt dina skidor hos en kunnig återförsäljare bör du ha två streck som markerar fästzonen fram och två bak. När du vallar med klister ska du valla mellan de innersta strecken så att fästzonen blir kortare. Detta gör man för att klistervalla ofta blir tjockare och "smetas ut" mer än burkvalla.

När du identifierat klisterzonen öppnar du korken och gör små "duttar" med klistervallan över hela fästzonen på vardera sida av belaget. När det är gjort ska du så gått det går jämna ut klistret. Om det är ett hyffsat mjukt klister är detta enklast att göra med tummen. Är det ett hårdare klister kan du använda en klisterskrapa eller kanske en vallakloss.

Läs mer om att valla med klister i vår guide "Så vallar du med klister". När du åkt med klister är det också viktigt att du rengör skidorna på ett bra sätt, läs mer om det i guiden "Så rengör du dina längdskidor".

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Vallningsfria skidor

Vallningsfria skidor - funkar dom?

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria…

Läs hela artikeln
Längdskidåkning i nysnö

Att välja fästvalla vid nysnö

Att hitta rätt fästvalla för längdskidor när det snöar, eller nyligen har snöat, kan vara ganska…

Läs hela artikeln
Rullskidor

Kom igång med rullskidor

Rullskidor är roligt, härligt och framför allt effektivt. Men hur kommer man egentligen igång som…

Läs hela artikeln