Så vallar du med klister

Plusgrader ute? Kanske runt nollan? Är det möjligtvis blött eller isigt i spåret? Dags att plocka fram klistret!

Våga valla klister!

Hatkärlek - det är nog det bästa sättet att beskriva många skidåkares relation till klister. Det är kladdigt, det kräver noggrann rengöring, det kan bli fel... Men faktum är att klistret kan rädda din dag i knepiga fören! Många klister fungerar toppenbra där alla andra vallor går bet så när föret kräver det - tveka inte att valla med klister! Så hur vallar man med klister? Det reder vi ut här!

1. Plocka fram allt du behöver

Först och främst, se till att du har allt du behöver nära till hands. Om du blir kladdig, vilket är troligt, är det skönt att slippa gräva runt i vallalådan för någonting du behöver. Plocka fram vallan du ska använda (osäker på vilken du ska välja? Testa vår automatiska guide här), gärna en klisterskrapa och möjligtvis en kork om du vill använda det (det kan vara en bra idé för hårda klister som t.ex. grundklister).

Det kan vara smart att lägga klistret på varma skidor inomhus, gärna innan du åker till skidspåret. Då blir det lättare att fördela klistret jämnt.

2. Ha koll på din klisterzon!

När du vallar med klister är det viktigt att du vallar kortare än din ordinarie vallazon. Förhoppningsvis fick du klisterzonen markerad på dina skidor när du provade ut dom i butiken - om inte så utgå från din vanliga fästzon men ta bort ca 5 cm både fram och bak. Detta är viktigt då klister kan bli något tjockare än burkvalla, skidan kan ha lite annorlunda egenskaper i varmare väder och klistret kan spridas ut mer över skidan. För att inte tappa för mycket glid är det därför viktigt att du inte vallar för långt.3. Lägg på klistret

När du vallar med klister är det väldigt viktigt att det blir en jämn och tunn yta över hela fästzonen. Att få till detta är lite knepigare med klister än med burkvalla och allt börjar med när du lägger på klistret på skidan. Det allra enklaste sättet är att sakta trycka ut vallan ur tuben samtidigt som du göra små duttar på skidan, ungefär en klick var 3-4 cm. Gör detta för hela klisterfästzonen på ena sidan av skåran i belaget och upprepa sedan på andra sidan.

4. Fördela och jämna ut

Hur man bäst fördelar och jämnar ut vallan över skidan finns det många olika åsikter om och vissa metoder fungerar olika bra för olika typer av klistervallor.

Om du lägger en riktigt hård klistervalla, t.ex. ett grundklister, kan det vara bra att värma vallan något. Detta gör du enklast med en värmepistol. Efter att du värmt vallan kan den korkas ut eller så kan du använda tummen.

Har du ingen värmepistol så kan du försöka med att först använda tummen för att tillföra friktion och lite värme och sedan använda din syntetkork för att jämna ut ytterligare.

Är det ett mjukare klister du ska lägga på så behöver du oftast ingen extra värme. Det kan räcka med klisterskrapan eller att du använder tummen för att jämna till klistret under skidan.

5. Rengör!

Efter skidturen är det viktigt att du rengör skidan. Det är inte bra att låta klistret sitta kvar på skidan för länge då det kan skada belaget under skidan. Dessutom är det förstås bra att få bort allt klister innan du ska valla nästa gång!

Börja med att skrapa bort så mycket klister och eventuellt skräp under skidan som möjligt med hjälp av en klisterskrapa. Sedan kan du ta lite lösningsmedel för skidvalla tillsammans med en fiberduk för att få bort de sista resterna. Se också till att du får bort allt lösningsmedel då det inte heller är bra om det sitter kvar på belaget för länge - speciellt inte om det kommit på glidytorna.

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Verktyg

De fem viktigaste verktygen för att lyckas med din fästvallning

Själva vallan är naturligtvis den viktigaste komponenten för att få en fin tur ute i spåren, men du…

Läs hela artikeln
Vallar med burk

Olika typer av vallor för längdskidor

Tejp, klister, burk, grundvalla, valla med och utan flour... listan kan göras lång över alla olika…

Läs hela artikeln
Valla skidor för nybörjare

Valla skidor för nybörjare

Är du nybörjare på längdskidor och kanske precis har hittat till sporten så kan det vara knepigt att…

Läs hela artikeln