Så väljer du stavar till rullskidor

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Skistart.com

Att välja rätt stavar till rullskidor är ganska enkelt - det är inte mycket som skiljer mot vanligt längdskidåkning på snö. I denna artikel går vi igenom varför det är så och vad du ska tänka på när du väljer stavar till rullskidåkning.

Rullskidåkning är en en väldigt effektiv träningsform för längdåkare. Man brukar ju säga att man blir bra på det man tränar på, och för längdskidåkare är rullskidor det näst bästa - efter skidåkning på snö förstås. Anledningen är att rullskidor är extremt "skidlik" träning.

Eftersom rullskidor är så likt vanligt skidåkning är det också mycket av utrustningen som är densamma. Stavar för rullskidåkning kan faktiskt vara identiska med de du åker med på vintern.

Liten skillnad mellan stavar för rullskidor och skidor på snö

De viktigaste attributen när du väljer skidstavar, oavsett om det är stavar för rullskidor eller för längdskidor på snö, är "pendeln" och längden på staven. Båda dessa egenskaper är faktiskt identiska, oavsett om du åker på rullskidor eller vanliga skidor.

Pendeln, det vill säga hur staven "pendlar" i dina stavtag, är en ganska personlig faktor och alla har inte samma preferens. En sak som är ganska säker är dock att du vill ha samma pendel på snö som på rullskidor. Därför kan du anta att du behöver samma vikt och tyngdpunkt på dina stavar till rullskidor som du har på vintern.

Längden på dina stavar kan faktiskt vara exakt samma som du har på vintern. Det kan låta konstigt, men faktum är att den effektiva stavlängden på asfalt och snö blir densamma i bra förhållanden. När du åker skidor på snö kan föret naturligtvis påverkar hur lång staven känns, men med bra spår där trugan inte sjunker ned mer än normalt så är stavlängden densamma som med rullskidspetsar på asfalt.

Eftersom egenskaperna mellan stavarna du har på vintern och stavarna du har när du åker rullskidor är så lika så är slutsatsen: Åk med samma stavar som du gör på vintern!

Det enda som är viktigt att ha med sig är att stavarna kan ta mer stryk när du åker rullskidor. Fall kan lättare skada stavarna, underlaget är mycket hårt och det är inte helt ovanligt att sätta stavarna i ett brunnslock och bryta dem. Så ifall du har väldigt dyra stavar som du är rädd om så kan det vara värt att ta ett par billigare stavar till rullskidåkningen. Men längden och andra egenskaper kan vara samma som dina vinterstavar.

Samma stavar men glöm inte rullskidspetsar

Även om du kan använda samma stavar som du har när du åker på vintern så finns det en förändring du måste göra, nämligen att byta spetsar.

Spetsarna som du har på dina skidstavar är inte tillräckligt rejäla och slitstarka för att klara av de tusentals stavtag som de utsätts för under barmarkssäsongen. Dessutom kommer du inte få tillräckligt bra stavfäste på asfalten.

Som tur är så är det både enkelt och billigt att få dina stavar helt klara för rullskidor! Börja med att köpa ett par rullskidspetsar. Det finns inte så många olika typer, men däremot finns det olika storlekar. Storleken hänvisar till diametern längst ned på staven där rullspetsen ska sitta. Det är viktigt att komma ihåg att skidstavar ofta är bredare upptill än nedtill, så se till att mäta nedtill!

Så byter och monterar du stavspetsarna

Stavspetsar (precis som handtag) är monterade med smältlim. På så sätt sitter de på stabilt, men är lätta att byta vid behov. För att få av vintertrugan behöver du därför värma upp limmet. Om du har en värmepistol fungerar det utmärkt, annars kan du enkelt stoppa ned stavspetsen i kokande vatten i någon minut. När spetsen är uppvärmd är det bara att dra av den med en tång.

För att montera rullskidspetsarna behöver du som sagt smältlim. Enklast är om du använder det i en riktig limpistol, men har man ingen så går det helt okej att värma på annat sätt, t.ex. med värmepistol eller till och med över öppen låga.

När du sedan sätter på rullskidspetsen, var noga med att trycka den hela vägen in (det kan vara trögt) och att spetsen sedan sitter åt rätt håll. När du står med staven i handen så ska spetsen peka framåt, alltså bort från dig.

Håll spetsarna vassa!

En av de viktigaste faktorerna när du åker rullskidor är stavfästet. När du åker på snö så löser trugorna stavfästet, men på asfalt är det själva spetsarna som göra jobbet. Därför är det mycket viktigt att du håller spetsarna vassa. Det kommer göra det trevligare att åka, men också säkrare!

Det enklaste sättet är att köpa en enkel diamantfil. Det är inte så dyrt som det låter. Här finns ett bra och prisvärt alternativt från SkiStart. Använd den innan eller efter varje tur så har du garanterat vassa spetsar och bra stavfäste.

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Rullskidor

Kom igång med rullskidor

Rullskidor är roligt, härligt och framför allt effektivt. Men hur kommer man egentligen igång som…

Läs hela artikeln
Vallningsfria skidor

Vallningsfria skidor - funkar dom?

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria…

Läs hela artikeln
Längdskidåkning i nysnö

Att välja fästvalla vid nysnö

Att hitta rätt fästvalla för längdskidor när det snöar, eller nyligen har snöat, kan vara ganska…

Läs hela artikeln