Så rengör du dina längdskidor

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Skistart

För att du ska få bästa möjliga glid och fäste är det viktigt att du rengör dina skidor och tar bort vallan när det behövs. Det ger dessutom dina dyrbara skidor bättre livslängd så att du slipper köpa nya varannan vinter. I denna artikel går vi igenom vad du behöver göra för att ta hand om dina skidor.

Dina skidor bör rengöras med jämna mellanrum och oftast görs detta om föret har förändras så att du behöver en annan typ av valla, om du vallat med klister, om du ska resa med skidorna eller vid säsongens slut. De flesta av dessa tillfällen är ganska naturliga, men det man ibland glömmer är att ta rengöra skidorna vid säsongens slut vilket är väldigt viktigt för att öka skidans livslängd.

En skida kan delas upp i två olika delar: spannet med fästvalla och glidytan som du vallar med glidvalla. De olika delarna har olika syften och egenskaper och behöver därför rengöras på olika sätt.

Rengör och ta bort valla från fästzonen

Denna typ av rengöring är den du behöver göra oftast eftersom det är opraktiskt och svårt att ha fästvalla kvar under skidorna vid väderombyte eller resa.

Du behöver:

Börja med att skrapa bort så mycket av vallan som möjligt med hjälp av klisterskrapan. När du fått bort en del kan du försiktigt hälla på lite vallaväck på fästzonen. Sprid ut det utan att låta det rinna över på glidzonen och låt det verka i en minut. Ta sedan klisterkrapan igen och ta bort mer av fästvallan som nu lossnar betydligt lättare.

När du fått bort så mycket som möjligt använder du fiberpappret, om det behövs med lite rengöringsmedel på, och gnuggar bort resterande valla. Vi rekommenderar inte att du använder vanligt hushållspapper då det väldigt lätt fastnar i fästzonen och lämnar ludd.

Till slut kan du torka av med mer fiberpapper eller en trasa för att få bort rester av rengöringsmedlet. Om du ska lägga på ny valla direkt kan det vara bra att låta skidorna stå ett tag så att allt rengöringsmedel får tid att avdunsta.

Rengör glidytorna

Glidytorna behöver inte rengöras lika ofta som fästzonen, men det kan fastna lite smuts och mindre skräp även i glidytorna som kan vara bra att få bort.

Det finns två huvudsakliga sätt att rengöra glidytorna för att få bort smuts: varmsickling och rangöring med ett rengöringsmedel specifikt framtaget för glidytor.

Varmsickling

Varmsickling innebär att du, precis som när du glidvallar, lägger på ett paraffin. Skillnaden här är att du sicklar bort det när det fortfarande är varmt. På så sätt tar parafinet med sig det smuts som samlats under skidan.

Du behöver:

Börja med att dra ett par drag med mässingsborsten över glidytorna. Lägg sedan på det mjuka paraffinet med vallajärnet. Låt inte vallan kallna som du hade gjort när du vallat, utan sickla bort vallan medan den fortfarande är varm. Eventuell smuts kommer följa med.

Ta sedan bort överflödigt paraffin med mässingsborsten.

Glidrengöring med rengöringsmedel

Ett mer modernt och enklare sätt att ta bort smuts och gammal valla från glidzonen är att använda ett liknande rengöringsmedel som för fästzonen men som är specifkt anpassat för glidzonerna. Dessa rengörsingsmedel innehåller ofta flour och är framtagna för att hålla glidzonerna mättade och torkar inte ut dem på samma sätt som traditionell vallaväck gör.

Rengöringsmedel är också det absolut bästa sättet att ta bort pulvervalla då det är väldigt svårt på andra sätt.

Du behöver:

Allt du behöver göra här är egentligen att applicera rengöringsmedlet på glidytorna och sedan torka bort med fiberpapper. Efter ett par minuter kan det vara bra att borsta ett par drag med en fin nylonborste för att få bort överflödig valla.

Rengöring vid säsongsslutet

Om du rengör skidorna för att sedan ställa in dom i förrådet för att vila över sommaren bör du applicera ett lager mjuk glidvalla som du inte sicklar bort. Det skyddar belaget och ger dig en fin yta att åka på när det äntligen är skidsäsong igen!

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Valla skidor för nybörjare

Valla skidor för nybörjare

Är du nybörjare på längdskidor och kanske precis har hittat till sporten så kan det vara knepigt att…

Läs hela artikeln
Vallningsfria skidor

Vallningsfria skidor - funkar dom?

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria…

Läs hela artikeln
Längdskidåkning i nysnö

Att välja fästvalla vid nysnö

Att hitta rätt fästvalla för längdskidor när det snöar, eller nyligen har snöat, kan vara ganska…

Läs hela artikeln