Olika typer av vallor för längdskidor

Tejp, klister, burk, grundvalla, valla med och utan flour... listan kan göras lång över alla olika typer av vallor som finns på marknaden. I ett försök att göra det lite tydligare vilken typ av valla som passar i vilken situation så ska vi här presentera och förklara de allra flesta typerna av skidvallor!

Glidvalla & fästvalla

De första och absolut viktigaste kategorierna som måste lyftas när vi pratar om olika typer av vallor för längdskidåkning är glid- och fästvalla. Som namnen antyder har dessa helt olika funktion, den ena ska ge extra skjuts under skidorna och den andra bergfäste när du skjuter ifrån med benet.

De olika vallorna appliceras på olika delar av skidan, glidvalla över hela skidan förutom under pjäxan och fästvalla endast under pjäxan. Detta görs eftersom dina skidor är konstruerade så att fästzonen endast rör snön då du lägger all din vikt på ena skidan. Det är också därför det är otroligt viktigt att du köper ett par skidor som passar just dig!

Eftersom HittaValla.nu (än så länge) fokuserar på fästvalla så kommer fortsättningen på denna guide bryta ned de olika fästvallorna och lägga glidet åt sidan ett tag.

Burkvalla

Burkvallan är den vanligaste typen av fästvalla och används i de flesta fören när temperaturen är under nollan. Burkvallan liknar ett stift som oftast är förpackad i en tunn metallburk med plastlock. Vallan läggs på i tunna lager och mellan varje lager används en kork för att med hjälp av friktion och värme jämna ut vallan över fästzonen. Ett vanligt misstag är att lägga för få och för tjocka lager med burkvallan. Som regel är det bättre att lägga många tunna lager, ofta runt 5-7, än få och tjocka.

Burkvallor finns i många olika varianter, framför allt uppdelat på snötemperatur, men vissa lämpar sig också extra bra för olika specifika snöförhållanden. De varmaste burkvallorna brukar användas runt nollgradigt före upp till någon plusgrad. I kallt före är burkvallan mycket pålitlig och används även på väldigt kall snö. Burkvalla kan även användas som en grund tillsammans med klistervalla för att addera slitstyrka och för att täcka eventuellt grundvax.

Att valla med burk är oftast enkelt och tacksamt, så länge du använder rätt valla. Skulle det vara så att du står och väger mellan två olika vallor är det hyffsat enkelt att helt enkelt plocka med den valla du inte valde i fickan på din åktur - att lägga på lite extra om det är bakhalt är oftast värt besväret!

Klister

Klister är en annan väldigt vanlig typ av valla och en grundläggande uppsättning klister är ett måste i alla skidåkares samling! Klister används oftast i nollföre eller om det är plusgrader - fören där till och med de mjukaste burkvallorna oftast inte räcker till. Klistervallor har ofta ganska specifika egenskaper och kan fungera mycket bra i isiga eller blöta fören. Är det nysnö är det dock en smart idé att hålla sig ifrån klister om möjligt.

Vallorna är förpackade på tub och "duttas" enklast ut över fästzonen. Viktigt när du vallar med klister är att du tänker på att hålla dig inom "klisterzonen" som är något kortare än fästzonen för burkvalla. När klistret ligger på skidan ska du försiktigt jämna ut den. Det kan göras med tummen, med en kork eller med en plastspatel som ofta följer med då du köper vallan. Vilken metod du väljer kan bero lite på hur hård eller mjukt klister du vallar med.

Många tycker illa om klisterföre och att valla med klister. Det kan bero på att man ofta förknippar klister med nollföre (som är väldigt svårt att valla rätt för) eller för att det lätt blir kladdigt på händer, handskar och skidfodral. Men faktum är att en bra klistervallning i plusföre oftast är väldigt pålitlig och kan ge bergfäste tillsammans med kanonglid!

Läs mer om hur du vallar med klister här.

Tejp

Tejp är en väldigt enkel typ av valla som kräver väldigt lite underhåll och förberedelse, men som faktiskt kan fungera väldigt bra i vissa fören. Beroende på din ambitionsnivå och vilket mål du har med din skidtur så kan tejp vara den absolut bästa lösningen!

Tejpvalla ser ut och fungerar precis som vanlig tejp, eller åtminstone dubbelsidig vanlig tejp. Du drar helt enkelt ut en remsa av tejpvallan ur förpackningen och tejpar på under skidans fästzon. Du behöver två bitar, en för varje sida om skåran i belaget, men sen är du klar! Snabbare vallning än så existerar inte!

Grundvax

Grundvax är egentligen ingen vanlig valla och utan används tillsammans med andra vallor för att öka deras hållbarhet. Ett grundvax behövs oftast inte om du bara ska ut på en tur på en mil eller liknande, men ska du åka långt (t.ex. ett Vasalopp) eller på ett före som sliter mycket på vallan (isigt) så är det otroligt viktigt. För att fästvallan ska sitta kvar i flera timmar, tusentals stavtag och bensparkar så måste du ha en god grund. Där kommer grundvaxet in!

Grundvax är en hård valla som ser ut precis som andra burkvallor och appliceras på ett liknande sätt. Det första du ska göra är att rugga ytan (se nästa rubrik). Sedan lägger du på ett eller två lager av grundvaxet. Det kan vara ganska svårt att få ut grundvaxet väl, så ofta använder man ett vallajärn för att värma in vallan i belaget.

När grundvaxet är applicerat på fästzonen kan du gå vidare med vallan som bäst passar dagens före. Är du osäker på vilken valla det är? Testa gärna vår automatiska vallaguide här!

Ruggat

Att rugga fästzonen är ett sätt att få fäste under skidorna som egentligen inte involverar valla över huvud taget. I vissa fören, t.ex. om det är runt 0 grader samtidigt som det faller nysnö, är det extremt svårt att få fäste med traditionella vallor och då kan det vara en god idé att "rugga" fästzonen. Det man gör är egentligen att skapa friktion mellan snön och skidan genom att göra fästzonens yta sträv. Det gör man genom att helt enkelt använda sandpapper och rugga ytan. Det finns speciella skidor vars fästzon är anpassad för just detta, men det är överkurs. Det går aldelles utmärkt att rugga dina vanliga skidor. Var dock extremt noggrann så att du inte ruggar ytan utanför fästzonen!

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Rengör dina skidor

Så rengör du dina längdskidor

För att du ska få bästa möjliga glid och fäste är det viktigt att du rengör dina skidor och tar bort…

Läs hela artikeln
Valla skidor för nybörjare

Valla skidor för nybörjare

Är du nybörjare på längdskidor och kanske precis har hittat till sporten så kan det vara knepigt att…

Läs hela artikeln
Vallningsfria skidor

Vallningsfria skidor - funkar dom?

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria…

Läs hela artikeln