Att köpa skidor online, hur funkar det?

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Skistart.com

E-handeln växer och växer, och även vi skidåkare köper mer och mer kläder, utrustning och även skidor online. Men går det egentligen att köpa något som kräver så mycket personlig anpassning som ett par skidor på nätet? Detta reder vi ut i en intervju med Henrik Lindh, grundare av Skistart.com.

På HittaValla.nu har vi i flera artiklar poängterat vikten av att åka på skidor som faktiskt passar dig som åkare. Med ett par bra skidor som passar din nivå och dina fysiska egenskaper kommer din åkning bli mer effektiv och inte minst roligare!

Hur väl rimmar då detta med att köpa skidor online? Med vilken träffsäkerhet kan en person flera mil bort välja ett par skidor som passar en specifik åkare?

För att reda ut detta har vi pratat med Henrik Lindh, gundaren av en av Sveriges ledande onlinebutiker för längdskidåkning, Skistart.com.

Hej Henrik! Först och främst, kan du berätta lite om Skistart.com och vad du gör där?

- Vi är en skidspecialist på nätet som lever och andas skidor varje dag, vi har lager på 4-5000 par skidor i säsong och har en skidverkstad med personal som själva varit aktiva, jobbat som vallare i landslaget, ungdomsledare etc. Vi åker massor skidor till vardags och älskar sporten. Själv är jag grundare av Skistart.com och har plockat tusentals par skidor genom åren.

Hur går det till när man köper skidor hos er? Får man uppge någon information kring vem man är som åkare för att hjälpa er välja rätt skida?

- Precis så. All info vi kan få om kunden är bra och hjälper oss välja rätt. T.ex. är det värdefullt för oss att veta hur din åkförmåga ser ut, vad du har för mål och kanske något resultat du presterat i ett lopp. Med hjälp av den informationen kan vi välja ut ett par som är anpassad efter kundens alla önskemål.

Okej, så när ni fått in en beställning med informationen som du nämnde, hur gör ni då rent konkret för att välja ett par som passar?

- Vi är alltid ute själva hos leverantörerna och plockar ihop de skidor vi kommer arbeta med. Sedan mäter vi upp skidorna med våra mätmaskiner, Eikermätare. Vi har fyra stycken av samma modell som alla landslag använder.

- Vi har väldigt bra koll på vårt sortiment och med hjälp av mätvärden från maskinerna kan vi välja en skida som passar kunden utifrån informationen vi fått.

Men om man köpt skidor i butik någon gång så har man kanske varit med om att testa spannet på skidorna genom att stå på ett ben samtidigt som personalen drar ett stålblad under skidan. Kan man lita på att få samma personligt anpassade skidor när man köper dem online?

- Absolut! Faktum är att även när vi plockar skidor till våra kunder som besöker vår butik i Älvdalen så använder vi inte spannbrädan som du nämner. Det är inte tillräckligt bra helt enkelt. Vi får ut betydligt fler mätpunkter med hjälp av Eikermätaren då vi kan simulera åkarens vikt och har olika referenspunkter i förhållande till vikten.

- Det är lite gammelmodigt att plocka med hjälp av spannbräda och det går tyvärr ut väldigt många dåligt plockade skidor till kund med den metoden. Det är tråkigt då vi kan tappa en kund som också upplever att det här med längdskidåkning inte kul. Det är otroligt viktigt att man får rätt skidor - då kommer man älska den här sporten!

Och om det ändå skulle bli fel, kan man provåka sitt nya par skidor och lämna tillbaka om det inte känns rätt?

- Ja det går utmärkt. Vi har både spanngaranti och 100% nöjd kund-garanti. Skulle något gå snett och man inte blir nöjd så byter vi ut skidorna mot ett annat par.

Kan vem som helst köpa skidor online? Eller passar det en viss typ av åkare bättre?

- Absolut kan vem som helst köpa skidor online. Det viktiga är bara att man handlar av en specialist, annars finns risken att man får ett par skidor som bara är plockade utifrån den rekommenderade vikten för paret och det är helt enkelt inte tillräckligt precist.

Till sist, är det något du vill tillägga?

- Det viktigaste när man köper skidor, oavsett om det är i butik eller online, är att man köper av en expert och inte en kedjebutik. Det måste helt enkelt bli helt rätt för att man ska tycka att längd är kul. Blir det fel så är det tyvärr många som lägger skidorna på hyllan.


Tack till Henrik för att du tog dig tid att svara på våra frågor!

Om du vill lära dig mer om Skistart.com och hur de går till väga för att välja rätt par skidor så spana in deras filmer här! Här hittar du även hela deras utbud av längdskidor och utrustning.

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Vallningsfria skidor

Vallningsfria skidor - funkar dom?

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria…

Läs hela artikeln
Verktyg

De fem viktigaste verktygen för att lyckas med din fästvallning

Själva vallan är naturligtvis den viktigaste komponenten för att få en fin tur ute i spåren, men du…

Läs hela artikeln
Vallar med burk

Olika typer av vallor för längdskidor

Tejp, klister, burk, grundvalla, valla med och utan flour... listan kan göras lång över alla olika…

Läs hela artikeln