Kom igång med rullskidor

Rullskidor är roligt, härligt och framför allt effektivt. Men hur kommer man egentligen igång som nybörjare? Många som aldrig åkt är nervösa för att ställa sig på ett par vinliga och korta skidor utan broms. I denna artikel går vi igenom vad du behöver veta och vilka prylar du behöver ha med dig för att njuta av en säker tur på rullskidor.

Varför ska man åka rullskidor?

Förutom att det är väldigt roligt att åka rullskidor (betydligt roligare än att springa om du frågar mig) så är det den absolut bästa träningen under barmarkssäsongen om målet är att bli en bättre skidåkare. Som bekant så blir man bra på det man övar på och rullskidor är så nära vanliga skidor det går att komma.

Genom att samla på dig timmar på rullskidorna under vår, sommar och höst kommer du ha ett stort försprång när snön väl faller. För många som bor i de södra delarna av vårt land är rullskidor extremt viktiga under stora delar av säsongen.

Åk säkert!

Innan du över huvud taget börjar fundera på att åka fort måste du se till att åka säkert. Här finns ett antal saker du bör tänka på och mycket av det börjar redan innan du sätter på dig träningskläderna.

Planera din tur och välj lämpliga vägar

Eftersom de flesta rullskidor inte har några bromsar så är det väldigt viktigt att du känner till vägen du ska åka. Det är inte någon bra idé att åka på känn, du måste veta vad som finns bakom nästa krön. Beroende på var du bor finns det lite olika lämpliga vägar att välja.

Bor du i en hyffsat stor stad så rekommenderar vi att undersöka cykelvägar i området för att undvika att möta bilar. Dessutom är kommunerna ofta bra på att hålla sand borta från cykelvägarna vilket betyder att din rullskidsäsong blir längre.

Bor du på landsbygden finns det säkert bra landsvägar att åka på. Fördelen med dessa är att även om du möter bilar så är det ofta bra sikt och inga skarpa kurvor.

Ha rätt utrustning

För att åka säkert behöver du rätt utrustning. Framför allt är det förstås viktigt, för att inte säga obligatoriskt, att du har hjälm. Det finns många moderna hjälmar som är säkra och samtidigt lätta och svala. Se till att investera i en bra hjälm, det kan bli avgörande.

Om du precis börjar åka rullskidor kan du förstås använda andra skydd som t.ex. knäskydd och armbågsskydd. Alla ramlar någon gång på rullskidor, men med rätt skydd ska du kunna klara dig med lite skrubbsår.

Vad gäller stavar och pjäxor kan du i stort sätt använda exakt samma utrustning som du använder när du åker skidor på vintern. Trots att du kommer betydligt högre över marken på rullskidor ska faktiskt stavarna vara lika långa som när du åker på snö eftersom stavarna inte sjunker ned i snön.

Så länge du har samma typ av bindningar på dina rullskidor som på dina vanliga skidor kan du också använda samma pjäxor. Många brukar dock ha ett speciellt par pjäxor för rullskidåkning då rullskidor tenderar att slita mycket på pjäxan på grund av vatten och smuts. Det finns också speciella rullskidspjäxor som ofta är betydligt svalare och har en lägre profil än traditionella pjäxor.

Ta hand om dina rullskidor

Det är också en bra idé att se över dina skidor med jämna mellanrum och se till att hålla dem rena mellan turerna. Om du börjar höra ett ovanligt skramlande eller gnissel bör du se över skidorna innan nästa tur.

Det lättaste sättet att hålla dina skidor rena är att se till att skölja av dem efter varje tur. På så sätt får du bort all smuts och lera som annars kan tränga in i hjulen och ställa till med problem på sikt.

Att lära sig åka

Precis som när man ska lära sig åka vanliga längdskidor så kan det vara bra att börja åka utan stavar. Välj en rak och flack sträcka, lägg stavarna vid sidan och åk bara med benen. Sparka ifrån lugnt med ena skidan, lägg över vikten på andra skidan och glid.

Med ett par rullskidor har du alltid optimalt fäste och för att inte lära in fel teknik är det viktigt att du trots detta är noga med att lägga över vikten helt efter varje spark, precis som du hade gjort på ett par vanliga skidor.

Glöm inte lära dig stanna och ramla

Som du säkert vet så har de flesta rullskidor ingen broms (även om det finns modeller med broms). Därför är det viktigt att veta hur banan ser ut men också att man övar på att sakta ned och stanna. Det finns lite olika tekniker för detta, bland annat att göra "åttor", att släpa skidan bakom sig och helt enkelt åka ut i gräset eller gruset vid sidan av banan.

Kika gärna på Robin Bryntessons roliga och lärorika video om bromstekniker på rullskidor.

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Skidåkning eftermiddag

Att köpa skidor online, hur funkar det?

E-handeln växer och växer, och även vi skidåkare köper mer och mer kläder, utrustning och även…

Läs hela artikeln
Fischer rullskidor

Så väljer du stavar till rullskidor

Att välja rätt stavar till rullskidor är ganska enkelt - det är inte mycket som skiljer mot vanligt…

Läs hela artikeln
Barmarksträning för längdskidåkare

Barmarksträning för längdskidåkare

För att samla de antal träningstimmar som behövs för att bli den bästa skidåkaren du kan vara så…

Läs hela artikeln