De fem viktigaste verktygen för att lyckas med din fästvallning

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Skistart.com

Själva vallan är naturligtvis den viktigaste komponenten för att få en fin tur ute i spåren, men du kommer också märka att en del verktyg och tillbehör är väldigt viktiga att ha till hands i vallaboden. I denna artikel listar vi de fem viktigaste verktygen som du bör se till att alltid ha till hands för att du ska lyckas med vallningen!

1. Vallakork

Det absolut enklaste, men också viktigaste verktyget, som du kommer behöva vid nästan varje vallning, är naturligtvis vallakorken. Denna fyrkantiga kloss i kork eller syntet används för att jämna ut och fördela vallan över fästzonen efter att du lagt på ett lager burkvalla (och kan även användas för kallare klister). Genom att snabbt gnugga klossen över fästzonen värmer du upp vallan och får till ett jämnt och fint lager, redo att bita fast i snön.

HittaValla.nu rekommenderar:

  1. Swix naturkork

  2. Swix syntetisk vallakork

2. Vallajärn

För att använda vissa vallor, framför allt glidvallor men även grundvax för fäste, så är ett vallajärn ett måste. Dessa vallor måste helt enkelt värmas in i belaget på skidan för att hålla längre och ge önskad effekt. Vallajärnen ser ut och fungerar på liknande sätt som ett helt vanligt strykjärn, men har lite annan form och mer precisa temperaturinställningar. Olika typer av vallor kräver olika temperaturer vid appliceringen och därför kan du ställa in temperaturen ned på enskilda gradtal på de flesta järnen.

HittaValla.nu rekommenderar:

  1. Swix T77

  2. Skistart Digitalt Vallajärn

3. Vallaväck och fiberduk

Har du någon gång vallat med klister så förstår du varför vi rekommenderar att du har dessa tillbehör till hands. Klistervalla blir extremt klibbigt och är väldigt svårt att få bort från skidan utan rätt verktyg. I detta fall är rätt verktyg ett bra rengöringsmedel samt en slitstark fiberduk. Det är viktigt att du tar bort klistervallan så snart du kan och att du rengör noggrant. Det enklaste är att lägga skidan ned på en plan yta (gärna i ett vallaställ) och sedan försiktigt häller på lite rengöringsmedel. Du kan sedan skrapa bort stora delar av klistret. För att få bort det sista använder du fiberduken och torkar upp resten av rengöringsmedlet. Försök inte använda vanligt hushållspapper - det kommer garanterat gå sönder och fastna i klistret.

HittaValla.nu rekommenderar:

  1. Skistart Vallaväck

  2. Skigo Fiberlene Stor

4. Vallaställ

Vallar man inte speciellt ofta kan det kännas onödigt att köpa ett vallaställ, men faktum är att det gör vallning mycket lättare och mer njutbar. Ska du dessutom valla glidvalla själv så måste du i princip ha ett ställ. Ett bra vallaställ håller fast dina skidor och ger dig en mycket mer ergonomisk arbetsposition, speciellt då du ska klossa ut en kall burkvalla eller sickla bort glidvalla. De goda nyheterna är att det finns många smarta lösningar på marknaden som gör att du slipper trycka in ett helt vallabord i garaget eller källarförrådet! Ett exempel är bänkvallastället från Swix som består av tre lösa delar som du med inbyggda tvingar kan fästa på i princip vilket bord eller vilken bänk som helst!

HittaValla.nu rekommenderar:

  1. Swix Bänkvallaställ

  2. Skigo Vallabord med dubbla profiler

5. Sandpapper

Sandpappret är inget du kommer behöva plocka fram vid varje vallning, men det finns två huvudsakliga situationer då sandpappret är helt oumbärligt:

  1. Föret är så pass knepigt, troligtvis nollgradit med snö i luften, att ingen valla är att lita på. Då ruggar du fästszonen för att få fäste och struntar i vallan helt.

  2. Du ska lägga en rejäl fästvalla som ska hålla länge. Då börjar du med att rugga fästzonen innan du lägger på grundvaxet.

Se gärna till att ha lite olika grova sandpapper i vallalådan, t.ex. ett 60 eller 80 korn, ett 100 och ett 120.

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Rengör dina skidor

Så rengör du dina längdskidor

För att du ska få bästa möjliga glid och fäste är det viktigt att du rengör dina skidor och tar bort…

Läs hela artikeln
Vallar med burk

Olika typer av vallor för längdskidor

Tejp, klister, burk, grundvalla, valla med och utan flour... listan kan göras lång över alla olika…

Läs hela artikeln
Vallningsfria skidor

Vallningsfria skidor - funkar dom?

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria…

Läs hela artikeln