Att välja fästvalla vid nysnö

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Skistart.com

Att hitta rätt fästvalla för längdskidor när det snöar, eller nyligen har snöat, kan vara ganska knepigt. Vissa typer av vallor går bort direkt vid nysnö, även om temperaturen passar vallan. I den här artikel går vi igenom olika alternativ och deras fördelar samt nackdelar i nysnö.

Vad är nysnö?

Det kan låta lite konstigt, men att bestämma om det är nysnö eller ej är inte alltid så enkelt. Det är viktigt att ha i åtanke att det som betyder något är hur snökristallerna ser ut i spåret, inte i luften. T.ex. behöver ett lätt snöfall inte påverka speciellt mycket om det är många som är ute och åker eller om spåren är nydragna eftersom kristallerna då effektivt trycks ihop. Har det däremot snöat under natten och du är först i spåret på morgonen så kommer nattens snö påverka rejält.

När vi uppskattar föret i vår vallaguide anser vi att det är nysnö då det snöar just nu eller har snöat de senaste timmarna och det inte hunnit töa.

Så påverkar nysnö skidåkningen

Nysnö kan ofta göra att det går väldigt trögt i spåren. Du har kanske sett ett Vasalopp eller en femmil i snöfall - det går ofta långsamt med en stor klunga och loppet avgörs med sprutstrid. Anledningen till detta är att den som ligger först i spåret blir påverkad som mest av nysnön. När fler och fler åkare sedan tryckt ihop snölagret så påverkas inte åkare längre bak alls lika mycket. Det gör det därför svårt att rycka och lätt att hänga med.

Nysnö ställer också till det för fästvallan. De två vanligaste problemen är att snölagren glider isär och på så sätt skapar ett dåligt fäste och att snön fryser i vallan vilket gör att skidan får tvärstopp i snön. Detta är vanligt när nysnö kombineras med ett annat knepigt före - nollföret. Då kommer den nyfallna snön ned som kramsnö vilket kan skapa stora platåer med snö under skidorna ifall vallan är för mjuk.

Undvik klister och välj en hårdare valla

Risken att vallan fryser i och att snö fastnar under fästzonen är större desto mjukare valla du har under skidorna. Därför kan det vara en god idé att valla med en något hårdare (kallare) valla än vad temperaturen egentligen kräver. Speciellt klister ska man försöka undvika i nysnö då det är väldigt stor risk att det fryser i. Är det ändå så varmt att du verkligen behöver ett klister kan det vara en idé att täcka klistret med en kallare valla för att minska risken att det fryser i.

Rode - Kungen av nysnö?

Många anser att varumärket Rode passar extra bra i nysnöfören. De har specialiserat sig just på detta före och har lyckats bra med att ta fram extra anpassade vallor. Köp Rodes vallor från SkiStart här.

Även Swix har tänkt lite extra på nysnöföret genom att ange två temperaturspann på sina vallor, ett för nya snökristaller och ett för äldre. Detta gör det lite lättare att välja rätt valla.

Strunta i valla - testa ruggat?

Om det är nysnö och samtidigt är runt 0 grader i luften är det extremt svårt att hitta rätt med vallningen och det är väldigt lätt att snön fastnar under skidan. I dessa fall kan det vara värt att prova att åka på ruggade skidor. Det betyder att man helt struntar i valla och istället använder slippapper på fästzonen för att få en struktur i belaget som ger fäste mot snön. Snön kan frysa i även en ruggad skida, men risken är mindre.

När du ruggar skidorna använder du ett slippapper, ca 80, och gör ett korsmönster i fästzonen. Efter att du har ruggat upp fästzonen kan du borsta bort lite av det överflödiga "dammet". Vill du vara riktigt säker på att snön inte fryser i under skidan kan du gnida in silikon på fästzonen och sedan låta skidorna stå ett tag.

Alla skidor går att rugga, men det finns så kallade "zero-skidor" som är speciellt utformade för just detta. De har ett mjukare material i belaget under fästzonen vilket gör de lättare att rugga. Var väldigt noggrann så att du inte ruggar längre än vad som krävs då det kan skada belaget. Börja med fästzonen som är avsedd för klister och prova dig fram. Rugga aldrig längre än fästzonen för kallvalla.

Är du osäker på vilken valla som passar bäst där du ska åka? Testa vår vallaguide och få aktuella tips!

Leo

Leo är grundaren av HittaValla.nu och inbiten hobby-skidåkare med ett par Vasalopp under bältet. Föredrar alltid rullskidorna framför löparskorna.

Du kanske gillar dessa artiklar

Verktyg

De fem viktigaste verktygen för att lyckas med din fästvallning

Själva vallan är naturligtvis den viktigaste komponenten för att få en fin tur ute i spåren, men du…

Läs hela artikeln
Vallar med burk

Olika typer av vallor för längdskidor

Tejp, klister, burk, grundvalla, valla med och utan flour... listan kan göras lång över alla olika…

Läs hela artikeln
Vallningsfria skidor

Vallningsfria skidor - funkar dom?

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria…

Läs hela artikeln