Tips & Guider

Så vallar du med klister

Plusgrader ute? Kanske runt nollan? Är det möjligtvis blött eller isigt i spåret? Dags att plocka fram klistret!

Läs hela guiden

Vallningsfria skidor - funkar dom?

Vallningsfria skidor är mer aktuella än någonsin, med all rätt! Den nya generationens vallningsfria skidor är långt bättre än de gamla varianterna som många av oss säkert svurit åt när folk på "riktiga" skidor swischat förbi i spåren. Men vad skiljer de nya vallningsfria skidorna från de äldre och kan de verkligen mäta sig med vallade skidor?

Läs hela guiden

Så rengör du dina längdskidor

För att du ska få bästa möjliga glid och fäste är det viktigt att du rengör dina skidor och tar bort vallan när det behövs. Det ger dessutom dina dyrbara skidor bättre livslängd så att du slipper köpa nya varannan vinter. I denna artikel går vi igenom vad du behöver göra för att ta hand om dina skidor.

Läs hela guiden

Att välja fästvalla vid nysnö

Att hitta rätt fästvalla för längdskidor när det snöar, eller nyligen har snöat, kan vara ganska knepigt. Vissa typer av vallor går bort direkt vid nysnö, även om temperaturen passar vallan. I den här artikel går vi igenom olika alternativ och deras fördelar samt nackdelar i nysnö.

Läs hela guiden

Valla skidor för nybörjare

Är du nybörjare på längdskidor och kanske precis har hittat till sporten så kan det vara knepigt att hitta rätt bland alla olika vallor. Kanske har du åkt skidor länge men haft lyxen att någon annan tagit hand om din vallning? Helt oavsett så är denna guide för dig som är nybörjare på att valla skidor!

Läs hela guiden

Olika typer av vallor för längdskidor

Tejp, klister, burk, grundvalla, valla med och utan flour... listan kan göras lång över alla olika typer av vallor som finns på marknaden. I ett försök att göra det lite tydligare vilken typ av valla som passar i vilken situation så ska vi här presentera och förklara de allra flesta typerna av skidvallor!

Läs hela guiden

Kom igång med rullskidor

Rullskidor är roligt, härligt och framför allt effektivt. Men hur kommer man egentligen igång som nybörjare? Många som aldrig åkt är nervösa för att ställa sig på ett par vinliga och korta skidor utan broms. I denna artikel går vi igenom vad du behöver veta och vilka prylar du behöver ha med dig för att njuta av en säker tur på rullskidor.

Läs hela guiden

De fem viktigaste verktygen för att lyckas med din fästvallning

Själva vallan är naturligtvis den viktigaste komponenten för att få en fin tur ute i spåren, men du kommer också märka att en del verktyg och tillbehör är väldigt viktiga att ha till hands i vallaboden. I denna artikel listar vi de fem viktigaste verktygen som du bör se till att alltid ha till hands för att du ska lyckas med vallningen!

Läs hela guiden

Vill du läsa fler artiklar?

Få nya tips och guider direkt till din inkorg!